כשקראתי את הספר של עדי איצקוביץ על "נכתב בטעות"- כל הטעויות שאנשים עושים כשהם מנסים לכתוב ספר, הבנתי כמה עבודה צריך לעשות בעצם אחרי שחשבנו שכבר סיימנו לכתוב.
היום כולם כותבים, אם זה כסטטוסים קצרים ברשתות חברתיות, או ב140 תווים בטוויטר, ואם מדובר בבלוגים, בסיפורים בהמשכים, בעלילות שונות, תסריטים ומה לא. הבעיה- איך לכתוב משהו שמישהו אחר יאהב, מלבד עצמנו ואולי סבתא שלנו.
אז אנשים כותבים, ושולחים להוצאות לאור, ושם הם צריכים להרשים בזמן קצר מאד, ובדרך כלל הם לא, בעיקר אם הם כותבים חדשים. אז איך צולחים את המכשולים?
עדי איצקוביץ היא עורכת ספרותית, שגם מלמדת כתיבה יוצרת ומרצה, והיא נמצאת בצד השני של המתרס- זו שמקבלת את כתבי היד ושצריכה להחליט אם יש כאן פנינה או שמדובר בעוד משהו שאין סיכוי שיצליח, ולעיתים מה שמפיל את היצירה הן טעויות שאפשר היה להמנע מהן, והכל היה משתנה.
בספר "נכתב בטעות" החלוקה היא מדוייקת לקטגוריות – טעויות לשוניות כמו משפטים קטועים (והיא מדגימה איך אפשר להעביר את אותה סצינה בדיוק, במשפטים שאינם קטועים), עזרים חזותיים מיותרים כמו עודף סימני קריאה (כך למשל משפט גרוע כמו "יוווווססססססיייייי!!!!, קראה אמא" הופך ל"יו-סי!" קראה אמא, מותחת את ההברות כמו מסטיק" שכבר נשמע יותר טוב), טעויות כתיב והקלדה (כמו בלבול בין "אם" ועם"), שימוש בשפה שלא מתאימה כמו "קרב נא הלום" אמר האינסטלטור, או אמר ילד בן שש, ועוד, קטגוריה של עלילה שאין לה עקביות – גיבור שמשנה את התנהגותו ודעתו, עלילה שאין לה קשר בין חלקיה, גיבור שלא עושה כלום, או שלא קורה לו כלום ואז בעצם למה לקרוא את זה?, חורים בעלילה ועוד.
עוד קטגוריות בספר הם תוכן העלילה- חוסר מקוריות (כי אף פעם לא שמענו על שני הגיבורים ששונאים אחד את השני, נתקעים באותו מקום ביחד ומתאהבים בסוף, נכון?), אמריקניזציה- כי כולנו מוקפים בתרבות אמריקאית ובטוחים שאנחנו מכירים את התרבות מבפנים, ויותר כיף לכתוב על אמבר המעודדת שמאוהבת בג'ייסון החתיך שהוא בעצם ערפד, במקום לכתוב על שירלי ומשה…, ואיך אפשר בלי קלישאות וסטראוטיפים?
הספר מקיף כל תחום אפשרי, ומיועד גם למי שמתחיל לכתוב, כדי לא ליפול בטעויות הרבות האפשריות, וגם למי שכבר כתב ולפני שהוא שולח אותו להוצאה לאור, צריך לעבור (שוב ושוב ושוב ושוב) על כתב היד כדי לוודא שהטעויות הללו לא מופיעות אצלו.
אגב, פרקים נוספים מוקדשים לייחוד שבכל סוג של ספר- ספרי הדרכה, ספרי ילדים, ביוגרפיות ועוד.
בספר יש גם קישורים לאתרים שבנתה איצקוביץ ושבהם יש הסברים והרחבות לכתיבה נכונה.
הספר פורסם בהוצאת "מדיה 10".