סוף החופש הגדול, כבר נגמרו כל הג'ימבורי, סרטים, הופעות ומה עכשיו? עכשיו יוצאים לגלות פינה יפיפיה של הארץ, במרחק קטן מהמרכז, עם אוצרות שלא נגמרים, בפסטיבל מיוחד, הוא "חוויה בכרם" שמתקיים זו הפעם החמישית.
על מה אנחנו מדברים? ממש עשר דקות מנתב"ג, שוכנת המועצה האזורית גזר, בדרך בין תל אביב לירושלים. היא קרויה על שם העיר המקראית גזר וכוללת גם את אתר העתיקות תל גזר. במועצה 25 יישובים – 15 מושבים, 5 יישובים קהילתיים ו5 קיבוצים שבהם כרמי גפנים למאכל ויין, כרמי זיתים לשמן, פרדסים, ירקות, חממות פרחים, לולים, רפתות והרבה חקלאות לצד מוקדי תיירות ואטרקציות.
הפסטיבל ייתקיים ב30.8.2018 – 1.9.2018 (ימים חמישי עד שבת), והוא יכלול שפע של פעילויות כמו מופעי תרבות, טעימות יין, סיורים בבתים פתוחים, פעילויות ומופעים לילדים ועוד – והכל חינם חינם, רק לבוא ולסיים את החופש הגדול בטעם נהדר!
לכבוד הפסטיבל יצאנו לסיור שהוא טעימה קטנה מכל מה שיש למועצה אזורית גזר להציע.
תחנתנו הראשונה היתה מאפיית ג'ילברט בקיבוץ נען.
המלך של המאפייה הוא גילי טנא, שהתחיל בכלל בתור סטודנט להנדסה שחילטר בעבודת אפייה עד שהבין שזהו למעשה הייעוד שלו. הוא חיפש מאפיה מודרנית לעבוד בה אבל יד הגורל התערבה וכתבה שקרא הובילה אותו לתנור הישן והנטוש של קיבוץ נען, והשאר הסטוריה – המקום שמר על צביונו הישן אופה גילי (שכינויו ג'ילברט נתן את השם למקום) לחמי מחמצת חיטה, כוסמין ושיפון, וגם לחם ענק שמוכן לסופי שבוע ונמכר במשקל, ובמקום נמכרות גם עוגות ועוגיות , מאפים מתוקים ואפשרות לארוחת בוקר בצירוף שתיה חמה, קרה וסלטים (בכלים האותנטיים של הקיבוץ מתקופת קום המדינה!).
המקום פתוח שישה ימים בשבוע, והוא כשר. ג'ילברט —קיבוץ נען (סמוך לכלבו), 4556523–054
תחנתנו הבאה היתה "החווה של דני" – חוות הסוסים של דני סטירין, בסתריה.
בחווה זו עובדים במספר מישורים- הראשון הוא רכיבה טיפולית לטיפול בילדים ונוער בעלי בעיות כמו מסוגלות נמוכה, פחדים וחרדות, לקויות למידה, הפרעות קשב וריכוז, קשיים בוויסות חושי, הספקטרום האוטיסטי ועוד, על ידי הקשר עם הסוסים והטבע.
הילדים (וגם המבוגרים) עוזבים את אווירת העיר עם המסכים והשיגרה, ויוצאים לאוויר הפתוח לפעילות בגישת natural horsemanship, שיטה של הרמוניה בין ה סוס למטופל ויחסי כבוד הדדיים.
הרכיבה הטיפולית כלולה בסל הבריאות.
מעבר לרכיבה טיפולית החווה מציעה רכיבה ספורטיבית, שיעורי אילוף ואימון סוסים וגם אירועים בגלריית עץ מעוצבת, מסדנאות לעובדים ועד צילומי בר מצווה וחתונה בנוף יפיפה, ימי עיון, ימי הולדת ועוד.
בתקופת הפסטיבל החווה תהיה "בית פתוח" לביקור ופעילויות שונות לכל המשפחה.
המקום הבא בו ביקרנו היה ביתה של האמנית ליאורה דרור, גם כן בסתריה. הבית, שגם הוא יהיה ב"בתים הפתוחים" של הפסטיבל , מציג את אוסף העבודות היפיפיות של ליאורה בפיסול בעיסת נייר.
כשהגענו בדיוק התקיימה בסטודיו הצמוד קייטנת אומנות לילדות שעיצבו עבודות מרהיבות כמו קערות, בובת "ילד הבמבה" ודמויות מתוך "פרוזן" וישבו מרוכזות בעבודתן. ליאורה מקיימת גם חוגי בוקר וערב וחוגים לילדים.
בתוך הבית לא ידענו לאן להסתכל קודם, היו שם יצירות מרהיבות בגדלים וסגנונות שונים, חיות, דמויות, ציורים, פשוט גן עדן של אומנות שעושה חשק להתחיל ליצור.
ליאורה מכינה עבודות לפי הזמנה ובזמן הפסטיבל גם יימכו מבחר מעבודותיה.
שעת הצהרים הגיעה והופ- צריך ארוחת צהרים!
הגענו ל"מוזה – אירועים עם השראה" – בקיבוץ נען.
המקום מעוצב בצורה מקסימה וכולל ארבעה חללים – שני חדרי סדנאות לאירוח קבוצות של עד 25 אנשים בצורות ישיבה שונות וכוללים מערכות מולטימדיה של מסך, מקרן ומערכת שמע ,כמו גם לוח מחיק, חדר ישיבות לקבוצה של עד 13 איש כולל מולטימדיה ולוח, ואולם גדול לאירוח של עד 150 איש, המעוצב בסגנון כפרי צבעוני , מאובזר בכל הדרוש ונפתח אל רחבת אבן , עצים ונוף כולל פינות ישיבה וזולה. במזנון מוגשות ארוחות טריות וכשרות וצוות המקום מבטיח הרבה הפתעות מפנקות.
אנחנו התארחנו באולם הגדול, לארוחה מידיהם האוהבות של צוות הקייטרינג "מנה בהזמנה"
הקייטרינג מספק אוכל ביתי ואוהב. אנחנו טעמנו מנות ממולאים, קוסקוס כהלכתו, סלט ירוק שופע בריאות וטעם, חומוס אסלי, ולקינוח מלבי טבעוני.
ואחרי האוכל מה עושים? הולכים לטעום שמן.
אורה חבוב מ"משק חבוב" (מושב עזריה משק 76) ערכה לנו טעימה של סוגי שמנים שונים מפרי כרמי הזיתים של המשק, בצירוף הסברים על דרך הטעימה (כיסוי הכוסית עם היד כדי שהארומה לא תברח, חימומה בידיים והרחה, ורק אחר כך לגימה בחלקים שונים של הפה עד לבליעה שמראה לנו את מידת החריפות של השמן).
השמנים של "חבוב" הם שמן זית כתית מעולה 0.3 חמיצות בטעמים ארומטיים, וכשנגמרה הטעימה לא התאפקנו ובאמצעות פיתות טריות פשוט סיימנו את השמנים שבכוסיות.
נשארים בעולם הצומח ותחנתנו הבאה היתה גן עדן של פירות – "בוסתן שושן".
הבוסתן הוקדם לזכרם של עמרם, זיוה ואריה שושן וגדלים בו צמחי ארץ ישראל ביחד עם עצי פרי אקזוטיים מיוחדים מכל העולם. במקום נערכים סיורים וטעימות של פירות שלא ידענו אפילו שקיימים, ואנו אף זכינו לטעום פרי הודי מיוחד שצריך שנה שלמה כדי להבשיל וטעמו כאגס מבושל ביין או כקומפוט חבושים, פשוט מעדן.
במקום ניתן לצפות בסרטון אודות הקמת המקום והפירות המיוחדים שבו, מתקיימת פעילות לכל הגילאים וכן מכירת פירות העונה וריבות טריות.
אנו טעמנו מאפה מיוחד עם שלל פירות המקום, היה טעים ומרתק.
את היום הארוך סיימנו ב"יקב בראון" בכפר שמואל.
היקב שמנוהל בידי דני בראון ומשפחתו מפיק היום כ2500 בקבוקים לשנה של יין איכותי וטעים.
היין מסודר בתהליכי עבודה מסודרים, ורכישת טכנולוגיות ייצור נכונות, עם הקפדה על דיוק בכל פרט. היינות מופקים מזני מרלו, פטיט סירה, פטיט ורדו ומוסקט והם בהכשר הרבנות המקומית.
המקומות שבהם ביקרנו הם כאמור רק קמצוץ מכל מה שיתרחש בפסטיבל "חוויה בכרם 5", כשאירוע הפתיחה החגיגי יתקיים ביום חמישי 30.8.2018 החל מהשעה 19:00 במרכז המבקרים של יקבי ברקן, סמוך לקיבוץ חולדה ובו ניתן יהיה (החל מגיל 18) לרכוש כוס יין בעשרה שקלים בלבד, ולטעום ללא הגבלה ממגוון יקבי הבוטיק של המועצה כמו יקב בראון (בו ביקרנו) שיציע טעימות סדרות היין החדשות של בציר 2016, יקב בן נון, יקב הרצבר, יקב בזק ויקב ברבדו (וניתן כמובן לבקר גם בכל כרם ויקב בנפרד), לצד דוכני מזון שונים (גבינות, מאפים, קישים, מנות מתוקות וכו'), ואפשר יהיה גם להינות מהופעות של להקות מקומיות כשגולת הכותרת היא הופעתם של אסף אמדורסקי וישראל גוריון "שרים דודאים" שתתקיים בשעה תשע בערב. הכניסה לכל האירוע היא ללא תשלום.
כל היקבים המשתתפים הם כשרים וניתן יהיה לרכוש ממיטב תוצרתם.
ביום שישי 31.8.2018, בין השעות 17:00 – 11:00 יתקיים יריד אמנים בכרמי יוסף ברחבה המרכזית של היישוב .
בשבת 1.9.18 בין השעות 11:00-17:00 יתקיים יריד אמנים בכרמי יוסף ברחבה המרכזית של היישוב
ובשעה 12:00, בכרמי יוסף יתקיים מופע מרכזי של כוכבת הילדים נתי – הכניסה ללא תשלום.
בכניסה לכל ישוב ניתן יהיה לקבל מפת התמצאות ובה פירוט הבתים המארחים, כמו – פינת יהלום – בית של מוסיקה – הופעות בוטיק באווירה קסומה.(מושב סתריה), אומנות רב תחומית- ציור, שטיחי קיר ועוד- דבורה רוזן (סתריה), "גן יפתח" מארח את מועדון אספני הטוסטוסים הישראליים טילון icm (סתריה), החווה של דני (שהוזכרה כאן בפוסט – גם כן בסתריה), מאיה זר – סדנת ציור אינטואיטיבי – הסדנה תתקיים ביום שישי בשעה 10:00 וביום שבת 11:00 (כרמי יוסף), לולה זוז – מצלמת הקסם של אילנית ויהלי רייכמן (כרמי יוסף) ועוד, כשבין הבתים הפתוחים יסתובב שאטל שגם יעניק הסברים ויעצור בגבעת תצפית מרהיבה.
ועוד נקודה חשובה- בפסטיבל יימכרו תוצרים של תושבי עוטף עזה, כך שגם נהנים וגם מסייעים לתושבים.
כל הפרטים על הפסטיבל ועל המועצה האזורית גזר באתר.