פסטיבל" בית גוברין" נערך זו השנה ה14 באזור שפלת יהודה, שמשתרעת מתל גזר שבצפון ועד לכיש בדרום. שטח עצום ובו משובצים אוצרות אין סוף- אתרי מורשת, מבשלות בירה, חנויות וינטג', גלריות אומנים, והרבה הרבה חקלאות שמניבה את כל טוב הארץ, שטחים עצומים של פריחה ולבלוב ככל שהעין רואה.
יצאנו להתנסות במקצת מהאטרקציות שיש במסגרת הפסטיבל. יש לציין בגדול- האטרקציות קיימות ופועלות כל השנה, אבל בתקופת הפסטיבל יש פעילויות מיוחדות ובעיקר מחירים מיוחדים.
גולת הכותרת של הפסטיבל היא ההופעות שמתקיימות באמפיתאטרון הרומי בבית גוברין, וכוללות למשל את אברהם טל ואבייתר בנאי- שני מופעים בערב אחד, "לחוד וקצת ביחד" ב18 לאוגוסט, ממש יום אחרי פתיחת הפסטיבל (הפסטיבל מתחיל ב17 לאוגוסט ומסתיים ב25 לאוגוסט). הופעות נוספות הן של רמי קליינשטין וקרן פלס בשבת ה20 לאוגוסט, ולא לפספס גם את אהוד בנאי וכנסיית השכל ביום חמישי ה25 לחודש, ההופעה שנועלת את הפסטיבל. (כרטיסים בזאפה: 9080*)
התחנה הראשונה בסיור שלנו היתה בקיבוץ רבדים, אצל "עידן אופן"- מקום שמארח לארוחות בוקר, ומציע רכיבה באופניים או נסיעה ברכבי גולף במסלולים שונים בסביבה, כולל לתל עקרון ההסטורית, דרך בתי בד, מאגר נחל תמנה, הגשר התורכי וההפתעה- המעיין הסודי, מקור מים כייפי במיוחד בימי הקיץ החמים, שבו אפשר לשכשך, לטבול ולהתרענן.
אנחנו לא הטיפוסים הכי ספורטיביים ולכן נבחרו עבורנו רכבי הגולף. התיישבנו, קיבלנו הוראות והופ לדרך. הדרך היתה מאתגרת אבל לא יותר מדי, כך שמצד אחד אפשר היה להנות מנוף של עצי פרי ומטעים, שדות כותנה , מקורות מים ושטחים פתוחים,ומצד שני עברנו בתוך בוץ ומים, עליות וירידות, פיתולים וסיבובים שגרמו להרבה צחוקים ברכבים. עצרנו מדי פעם כדי לצלם את הנוף וכמובן לטבילה במעיין הסודי, שהיה מרענן במיוחד, וכולל גם ספסל כייפי שעליו אפשר לשבת ולשכשך את הרגליים במים.
(בתמונות למעלה ולמטה- פינות החמד- שדה הכותנה והאבטיחים, השבילים והמים)
עידן ליווה אותנו על אופניים (ורוב הדרך השיג אותנו בקלות…) ועצר בתחנות השונות, מסביר על הדברים שאנו רואים, ממסלול רכבת ישן ועד לפינות חמד שבהם חברות וארגונים עורכים ימי גיבוש.
אחר כך חזרנו לאכול ארוחת בוקר מפנקת, כולל "אגס בנדיקט" עם רוטב הולנדיז מושקע ומפנק, וגם פירות קרירים לקינוח.
במקום ניתן לערוך טיולי משפחות או יחידים, מצויין לימי הולדת ואירועים משפחתיים, ולכבוד הפסטיבל גם מחירים מיוחדים.
לפרטים: 'עידן אופן', במושב רבדים 050-7481238
התחנה הבאה שלנו היתה מקום נוגע ללב- "גבעת תום ותומר" שנוסדה לזכרם של תומר קידר ותום כיתאין, שהיו בני קיבוצים, ונהרגו יחד עם 71 מחבריהם באסון המסוקים. המקום הוא גן בוטני ואקולוגי של צמחי ארץ ישראל, ויש בו עצי פרי וצמחים מכל תולדות ארץ ישראל, כשלכל עץ יש שלט הסבר, ציטוטים תנכיים, חידות, אימרות, וכמובן לוחות זיכרון שנושאות את שמות הנופלים. בגן יש פינות ישיבה רבות, ויש גם לחצנים שאם לוחצים עליהם ניתן לשמוע את תולדות הבנים, המשפחות, ושירים שניתן לשיר ביחד. בכניסה לגבעה יש עמוד חשמל ענק שעוטר ב73 יונים על ידי עובדי חברת החשמל . בגן מתקיימים ערבי שירה בלילות ירח מלא (פרטים ניתן למצוא באתר http://www.tom-tomer.org.il/ ). וגם בדף הפייסבוק- https://www.facebook.com/tomvetomer?fref=ts
(בתמונות למעלה ולמטה- פינות החמד בגבעה)
(ולא לשכוח לעצור ולנשום את האוויר הצח והנוף המרהיב, להפנים את היופי והעצב שבמקום)
ושווה לבדוק את לוח הופעות השירה בציבור שנערכים במקום בלילות ירח-
משם שינינו אווירה והגענו לקיבוץ גת, לפאב "איצו בר". בפאב ישנם תשעה ברזי בירה, והוא פועל מחמישי עד ראשון מעשר בערב ועד אחרון הלקוחות. הגענו אמנם באמצע הצהרים אבל האווירה הפכה לילית מיידית כשהאורות היו עמומים, הזיתים מנושנשים, והבירה החלה להימזג. הראשונה שטעמנו היתה בירת "נגב" שהיא גאוות המקום ותוצרת האזור, קלילה ופירותית מאד, מתאימה למזג האוויר הלוהט שבחוץ. עד מהרה עברנו לשוס העיקרי אצלנו- בירה בטעם דובדבנים מתוקים, מזכירה אמרנה, עם אחוז גבוה של אלכוהול שלא מרגישים עד שלא מנסים לקום מהמקום, אחרי שהתפתינו לשתות עוד ועוד מהמתקתק הכייפי הזה.
אם היינו מגיעים בערב של חמישי ושישי, היינו בוודאי מצטרפים למסיבת הריקודים שבמקום, שבו גם מתקיימות הופעות רבות.
לכבוד הפסטיבל יש מבצעים מיוחדים כמו :
מוצש- המבורגר אנטריקוט 250 גר' ותוספת + 0.5 ליטר מהחבית ב-68 ש"ח.
בימי ראשון- ערב ללא תחתית 9 סוגי בירה מהחבית ויין ב-55 ש"ח.
והנחה של 10% על כל תפריט האוכל.
https://www.facebook.com/itso.bar/
מעט מבוסמים עלינו על האוטובוס בדרכנו לתחנה הבאה-
קיבוץ גלאון. בקיבוץ יש בית הארחה פופולארי מאד, כל כך פופולארי שבגלל התפוסה המלאה לא הצלחנו לראות חדרים. כשהגענו פגשנו קבוצה גדולה של ארכיאולוגים צעירים שהתארחו במקום ועסקו בניקוי חרסים, ואני מאד סקרנית לדעת מה הם מצאו.
המקום הוא של אירוח כפרי, מצוין לקבוצות מכל המגזרים כולל "שבת חתן" למשל, וגם לכנסים, סדנאות, קבוצות רוכבים ועוד.
מיקומו של הקיבוץ מצוין לטיולים בסביבה היות והוא סמוך למערות בית גוברין, מערות לוזית, יער אמציה, פארק בריטניה ועוד אטרקציות רבות באזור. מי שמתארח במקום יכול להנות גם מהרפת ומתקני ילדים רבים וגם מהזמנת טיפולים אלטרנטיביים ממטפלים מקצועיים שניתן להזמין.
המקום מצוין לתקופת הפסטיבל כי יש כל כך הרבה דברים לעשות בפסטיבל, שאין סיכוי להשלימם ביום אחד וצריך לינה טובה.
נעשינו רעבים, וארוחת הצהריים שלנו התקיימה ב"ביסטרו של מייק ושרון", גם הוא בקיבוץ גלאון. http://africans.rest.co.il/?gclid=Cj0KEQjwt-G8BRDktsvwpPTn1PkBEiQA-MRsBVM4ZvYmywEJcYGAaQ0SzCQ_Y4nG0uVaamDdrb6YvewaAsH08P8HAQ
מייק המרשלג הקים את המקום ביחד עם רעייתו שרון, אחרי שהיה שף ראשי במוסדות גדולים בארץ וזכה להערכה רבה. מתוך כבוד למוצאו הדרום אפריקאי, נוסד הביסטרו שכולו מעוטר באווירה דרום אפריקאית וכמובן מגיש מנות אותנטיות.
אחרי שסיירנו בגן המעוצב, כמובן במוטיבים דרום אפריקאים כמו מסיכות, דגלים והרבה תגובות של סועדים, נכנסנו והתיישבנו לטעום כמה ממנות הדגל.
בין השאר טעמנו "כנפיים ברוטב ברביקיו" – לא כל כך קשורות לדרום אפריקה אבל טעימות, לוהטות ועסיסיות. עוד בראשונות היו "סמוסה"- מאפה בצק שקדים (!) מבילוי בשר בנוסח דרום אפריקאי ורוטב צ'ילי, ונקניקיות "אוסקורט" – נקניקיות עגל בליווי חרדל.
מנת הדגל של המסעדה הגיעה לשולחן- המתכון הסודי על המרק הפופולארי "מרק שום" שכולל גם חלב קוקוס, שרבים ניסו להוציא ממייק את המתכון, אבל הוא שומר עליו כמו על נוסחת "קוקה קולה". על הקירות ראינו קטעי עיתונות המוקדשים להערצת המרק, ובצדק. המרק הוגש עם לחם הבית ומטבל עגבניות מיובשות.
אחר כך הגיעו המנות העיקריות – "בורובוס" – נקניקיות בקר דרום אפריקאיות עם רוטב צ'אטני על מצע פאפ – סוג של "פולנטה" עשויה מתירס, סולת ותפוחי אדמה, "פוייקי" – קדירת בשר בקר וירקות שורש בבישול ארוך, ו"פריקדלה" – קבב דרום אמריקאי מבשר בקר ברוטב צ'אטני, שמגיע עם תפוחי אדמה.
המסעדה ממוקמת סמוך ללוזית ופארק בריטניה, כך שאפשר אחר כך לטייל ולעכל בשקט את כל המטעמים.
במסגרת הפסטיבל תינתן הנחה של 10% על כל התפריט, ורצוי להזמין מקום מראש. (ואם אתם באים בט"ו באב יש גם תפריט מיוחד לאוהבים עם מנות כמו כבד אווז פלמבה עם פירות יבשים ורוטב וויסקי תפוז, שיפודי עוף צלויים ברוטב משמש ובצל לצד פירה תפוח אדמה, פאדתאי עם ירקות מוקפצים וטיגוני פאפ (צמחוני) וקינוחים מיוחדים (ועוד מנות רבות שלא אתחיל לציין עכשיו, ניתן להכנס לאתר המסעדה ולהתרשם ).
תחנותינו האחרונות בסיור היו שתיים- בקיבוץ בית ניר-
ראשית ביקרנו במוזיאון ע"ש משה שק, שהיה אמן פורה ורווי דמיון והעזה, ואחרי מותו מי שמנהל את המוזיאון והאוספים השונים היא רעייתו שולה שק.
http://www.touryoav.org.il/?p=12070
משה שק, שהיה ממייסדי קיבוץ בית ניר, עבד על פסלים גדולים, בצד צלחות קטנות, בשיטות מסורתיות של פיסול, ויצירותיו הוצגו בתערוכות וגלריות רבות בארץ ובעולם. פסלים שלו ממוקמים היום בתל אביב, ירושלים, הרצליה וכמובן בקיבוץ.
ותראו את הנוף….
בסיור בביתו זכינו להסברים רבים מפי שולה שק, שגם אירחה על שתיה ועוגיות, ובמיוחד מרתק היה לשמוע את הסיפור על כך שמוטיב ה"מערה" היה מוטיב מרכזי ביצירתו. הסיורים יתקיימו ביום שני 22.8.2016 וביום שלישי 23.8.2016 החל מהשעה 10:00 בבוקר ללא תשלום. יש לתאם מראש מול שולה שק: 08-6874368 או בנייד 054-6874701. (בשאר ימי הפסטיבל ולאורך השנה הסיורים במוזיאון תשלום).
עזבנו את ביתה של שולה שק על אוצרותיו (ועל הנוף המהמם מהקומה השלישית, שכוללת גם פסלים וגם תצפית מרהיבה) כדי להגיע ליעד האחרון- שהוא בעצם גם הראשון… כלומר- כן, מסע לבטן האדמה- מבריאת העולם/ המפץ הגדול, ועד תחזית על גורלו של כדור הארץ בעתיד.
מה הכוונה? הגענו לביתו של ד"ר אריה איתמר, שהוא גיאולוג שבמשך שנים רבות אסף כל מה שאפשר כדי להפוך את ביתו למסע בעקבות התפתחות כדור הארץ- אוסף אבנים ומינרלים לפי הכרונולוגיה- שבע תחנות של כל התופעות העולמיות- מבריאת העולם, הופעת הצמחיה, הרי געש, מתכות , בעלי החיים והופעת האדם.
(בתמונה בצד שמאל – בצנצנת מחזיק ד"ר איתמר אורניום, שלא גילה לנו מאיפה הוא השיג..)
במסגרת פסטיבל בית גוברין יתקיימו סיורים מודרכים ביום שני 22.8.2016 וביום שלישי 23.8.2016 החל מהשעה 17:00. (כל שעה עגולה יוצא סיור)
הסיור ללא תשלום, אך יש להירשם מראש אצל ד"ר אריה איתמר: arye141@bezeqint.net או: 052-6321318
זה השלב שאנו סיימנו את סיורנו, אבל יש עוד המון המון דברים בפסטיבל, את כל הפרטים ניתן למצוא באתרים של הפסטיבל –
פייסבוק:
https://www.facebook.com/shfelatyehuda/
אתר שפלת יהודה:
http://www.touryoav.org.il/?p=15088
אבל אני חייבת ככה על קצה המזלג להזכיר עוד כמה אטרקציות בולטות –
בתאריך ה23 לאוגוסט בשעה ארבע וחצי מתקיים משחק ניווט עממי לכל המשפחה בסביבה הטבעית של תחנת הכוח "דליה" שמייצרת גז טבעי. יהיה הסבר על ניווט ושימוש במפה ואחר כך ניווט בטבע באזור יער חרובית. מתאים לכל גיל, אורך המסלול הארוך ביותר שני קילומטרים ובמהלכו ניתן ללמוד על הפקת אנרגיה ללא פגיעה בסביבה. (נקודת מפגש: בחנייה של מרכז המבקרים 'דליה אנרגיות'. יש להירשם מראש: 08-6834106), ביום שישי ה19 לאוגוסט, בשעה שש וחצי בבוקר (כן, שווה לקום)- תתקיים בפארק בריטניה תצפית בחיוואים ודורסים אחרים, ההצטרפות היא ללא תשלום, אך מותנית בהרשמה מראש ב"קו ליער", 1-800-350-550. מספר המשתתפים מוגבל. (ורצוי להביא משקפות ומצלמות), ובלילה? פסטיבל לילות קסומים במערות: גן לאומי בית גוברין 21.8.2016 – 22.8.2016 (יום ראשון ושני) החל מ 20:00: סיורי עששיות, סיפורים ליליים, להטוטי אש, נגנים ועוד.( הפעילות ללא תוספת תשלום לדמי הכניסה כשהכניסה לאתר חינם למנויי רשות הטבע והגנים,.טלפון לפרטים נוספים: 08-6811020).
עוד אטרקציות באזור:
בוסתן שושן במושב מצליח- טעימת פירות ממינים שונים מהארץ והעולם, פארק ציפורים בגנים הבוטניים בבית אלעזרי, חוות הבופלו במושב ביצרון- ביקור ברפת והסבר על הגידול, מרכז מבקרים וטעימת גבינות כשרות.חוות ההיביסקוס במושב כפר ורבורג, טעימה ממגוון המוצרים מהפרח ופירותיו.חוות הסחלבים במושב שחר, טעימות ביקב ברקן, ואיך אפשר בלי שכשוך בחמי יואב על 11 בריכות המים הטרמו מינרליים שלו, עם גופרית, סאונות, טיפולים ואגם.בימי הפסטיבל בחמי יואב: מחיר הכניסה יעמוד על 49 שקלים (במקום 84 שקלים) בהצגת מודעת הפרסום.
אז כמו שקראתם, זו רק טעימה קטנה מכל השפע שיש ממש ליד הבית, הפסטיבל תיכף מתחיל, אירזו את הילדים, המשקפות והמצלמות, ובואו אל הטבע המרהיב שיש לנו בישראל.