"שוקו וניל"- תאטרון עברי כראי החברה

 

Screenshot_1

בסרט הקלאסי "מרי פופינס" היא שרה שיר שאומר ש"התרופה יורדת טוב יותר עם כפית סוכר". זה בדיוק מה שעושה הצגת הלהיט של "התאטרון העברי" – "שוקו וניל"–  שיקוף הגזענות שעדיין קיימת בחברה הישראלית בעזרת קומדיה מטורפת שתגלגל אתכם מצחוק.

העלילה סובבת סביב גדי, סטנדאפיסט לא כל כך מצליח (ארז שלם) שמתכנן לעזוב את דירתו ברמת אביב ומחפש שוכר. למודעתו נענית אביבה (אביבה נגוסה) שמגיעה לראות את הדירה . אימו הפולניה של גדי, שעונה על כל סטראוטיפ ו"יושבת לבד בחושך" (פנינה ברט) מופתעת לגלות שאביבה אתיופית, בעוד שגדי מופתע לגלות כמה שאביבה יפה. העובדה שאביבה נולדה בישראל ולומדת רפואה באוניברסיטה, עדיין לא משכנעת, לא את האם ולא את השכן המזרחי (רמי חזקייהו) לקבל שכנה אתיופית ש"בטח האחים שלה עושים סמים וירעישו בשכונה , וערך הדירות ירד").

האהבה הפורחת בין גדי ואביבה מוציאה מהאם ומהשכן את כל הסטראוטיפים,  ("איזה נכדים ייצאו לי מאישה שחורה"? "זברות!"), כשבמקביל אנו מתוודעים גם לסטראוטיפים אודות מוצאו (ואימו) הפולנים של הגיבור, וגם צורת הדיבור של השכן המזרחי, שדי שכח מה הוא עבר כדי להתקבל לשכונה אשכנזית אליטיסטית.

אחד הדברים הייחודיים להצגה הוא שבמקביל לעלילה על הבמה, יש אינטרקציה עם הקהל, בסגנון של הופעת סטנדאפ, כולל מודעות השחקן לקהל שמולו כך שלמשל כשדמותו של גדי הולכת לישון, ארז שלם מצהיר ש"זו המנוחה היחידה שלי כל ההצגה". (אגב, באחת ההצגות בשנה שעברה האינטרקציה הזו שילבה את הצעת הנישואין של חבר הכנסת אורן חזן לזוגתו).

הקהל לא מפסיק לצחוק, הן מהשנינות של הטקסט והן מהאמיתות של החיים שמשתקפות מהדמויות וגורמות להזדהות רבה ,בלי קשר לאיזה עדה הקהל מגיע ממנה.

בהופעת אורח מיוחדת- עודד בן עמי.

את ההצגה כתבו גדי צדקה (שגם ביים) וארז שלם, והיא מהרפרטואר של "התאטרון העברי".

תאטרון זה הוקם  כבר לפני יותר מעשרים שנה במטרה לטפח את התרבות העברית, תוך דגש רב על אזורי הפריפריה. ההקפדה על האיכות היא עצומה, הן בבחירת החומרים , הכתיבה, הבימוי, בחירת השחקנים וכדומה, והתאטרון מציג הן מחזאות קלאסית עולמית והן מחזאות קלאסית ישראלית.  ההצגות של "התאטרון העברי" הן ניידות כך שהן מגיעות לכל פינה בארץ- היכלי תרבות, קיבוצים, ישובים ומרכזים קהילתיים, בסיסי צה"ל ובתי ספר תיכוניים.

עוד ברפרטואר של התאטרון  קומדיות נוספות כמו "אול יו ניד איז רב" על חרדי שמגיע לבית חילוני ומחפש כלה, "קנאביס" – זוג חשוך ילדים שמנסה להשתמש בחומר השנוי במחלוקת בתקווה לעתיד טוב יותר, הצגות דרמה כמו "יהודי טוב" – סיפור אהבה מרגש שמתרחש בשנות השלושים, "אנטיגונה" הקלאסי, והלהיט החדש "אהבה וכאב" שהוא סיפורה של אישה שכאב פיזי בגופה מעלה את הכאבים הנפשיים והיחסים הבעייתיים עם משפחתה, ועוד רבות וטובות, מומלץ לבדוק את לוח ההצגות לתכנים , מועדים ומיקומים.

התיאטרון העברי בהחלט מצליח ביעד שהציב לעצמו, להביא את התרבות העברית לכל מקום..