כשמערבבים מצרכים מתוך רשימה, זה מתכון. כשבוחרים מרכיבים מתוך הלב, זו יצירה.
בתחילה היה השידוך- יקב "היוצר" של משפחת היינים שור שמייצרת יין כבר מעל 170 שנה, ופיליפ ליכטנשטיין, יינן צרפתי מוערך שהגיע לישראל עם חלום ייצור יין איכותי.
ואיך יוצרים יין איכותי? נוטעים כרמים בכל איזורי היין המשובחים בישראל, כשבכל מקום יש מאפיינים שונים שמתאימים לזנים שונים, מגדלים אותם בפיקוח קפדני כך שיהיו הפרימיום של הענבים, ואז משלבים זנים שונים מאזורים שונים בארץ ומקבלים… נכון, יצירת אומנות. ובאומנות כמו באומנות- אין גבולות, אין מגבלות, אין מסורות, יש רק דמיון ויצירתיות.
פיליפ ליכטנשטיין מעדיף שהטעם הדומיננטי של היין יהיה של הפרי, והיינות השונים עוברים תקופות שונות של התיישנות בחביות עץ אלון צרפתי.
המומחיות של יקב "היוצר" היא זנים ים תיכוניים שמככבים בעיקר בסדרת "ליריקה" , ועל כך בהמשך.
מיהו בעצם פיליפ ליכטנשטיין ומנין המומחיות? כבוגר אוניברסיטת מונפלייה, בית הספר לאגרונומים שמתמחה בגידול גפנים, הוא צבר שנות נסיון רבות, עבד בדרום צרפת, שימש כיועץ כורמים בקורסיקה ושימש כשופט בתחרויות רבות בארץ ובחו"ל.
את כל הרזומה הזה הוא הביא ליקב שהפך ליקב פרימיום זוכה שפע של פרסים בתחרויות כמו "אשכול הזהב", "טרה וינו", "וינוס ארגנטינה" ועוד.
והאומנות ביין היא יצירת יינות מענבים משובחים במיוחד, בטיפול צמוד של שנים במהלך ההתיישנות, ובהקפדה על המוטו של "יין מעורר השראה" (ולכן גם שמות הסדרות הן תמיד מעולם האומנות, ועיצוב הבקבוקים מושפע מכלי מוסיקה ואומנות שונים).
התכנסנו בשבוע שעבר לחגוג את ההשקה של הכוכב החדש – גוורצטרמינר Virtuoso 2017 – יין לבן ייחודי שפשוט החליק בגרון ונמזג לכוסות השותים הנלהבים שוב ושוב, ולא בכדי, הניחוח היה של פירות אקזוטיים, הוא היה מרענן מאד והשאיר אחריו פה מלא טעמים.
כשחקרנו מנין כל הטעמים המופלאים הסתבר שמדובר בכרם שממוקם בשומריה (צפון הנגב), נבצר באוגוסט 2017, המיץ הראשון הופרד וקורר ולאחר מכן הותסס בטמפרטורה נמוכה במיכל נירוסטה עד לקבלת יין חצי יבש.
אנחנו לגמנו מהיין גם כפתיחה לארוחה חלבית וגם במהלך האוכל עצמו, ביחד עם מנות דגים או מנות עתירות גבינה. היין מומלץ לליווי גבינות שמנות ובעלות טעמים דומיננטיים.
כאמור, היין הזה מגיע מסידרת VIRTUOSO, והוא היין הלבן היחיד בסידרה שכוללת גם שלושה זנים אדומים – קברנה סוביניון, מרלו ושיראז. היינות מתיישנים תשעה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי והבקבוק מעוצב בהשראת עולם המוסיקה.
סדרות נוספות הן –
סידרת "בראשית" שמבוססת על זנים מכרמים מצפון ועד דרום הארץ ומפיקים את הענבים הטובים ביותר לעבודת היינן, סידרת SPECIAL EDITION – סדרת פרימיום שכוללת שלושה זנים אדומים (קברנה, שיראז ומרלו) ושני לבנים (שרדונה ורוזה), שכולם מתיישנים תשעה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי, סדרת Lyrica שהזכרתי מוקדם יותר, הסידרה הים תיכונית שנושאת שפע של מדליות ופרסים על צווארה, מזנים ים תיכוניים כמו סירה, ארגמן, ארמוני ועוד, שמגיעים מאזור הכרמל והר תבור ומתיישנים 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי, והקרם דה לה קרם- סידרת Auteur, שהיא ה"בייבי" של פיליפ ליכטנשטיין, כיד דמיונו, ללא הגבלות של אזורי גידול, זני ענבים או טיפול בכרם. היינות האלה מתיישנים בין שנתיים ל26 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי, ובעיצוב התווית ניתן לראות את דמותו של ליכנטשטיין.
בהשקת הגוורצטרמינר אפשר היה ללמוד גם איך לשלב יין ואוכל , בהרצאתו של שגיא קופר, עיתונאי ומבקר יין, שהסביר שהדבר החשוב ביותר הוא קודם כל החוויה האישית ומה שקובע הוא הטעם של הסועד – אם טעים לא או לא, בלי לחשוב "מה יגידו" על בחירת היין שלו.
אם בכל זאת רוצים כללי אצבע, עדיף למשל שהיין יהיה חומצי יותר מהאוכל, שבמידה ויש רוטב, ההתאמה צריכה להיות לרוטב ולא לאוכל המוצק יותר, ושמי שממש מתלבט פשוט ילך על "יין אדום מתאים יותר למאכלים עוצמתיים, יין לבן יבש מתאים למאכלים בעלי טעמים עדינים".
(אראל ברקאי, מנכ"ל יקב היוצר).
יינות "היוצר" נמכרים בארץ ובעולם ומביאים איתם גאווה ישראלית גדולה (וביקורות מהללות) ועכשיו, כשפורים בפתח והמצווה היא לשתות "עד דלא ידע"- עדיף לעשות זאת עם יין משובח של "היוצר" שללא ספק יככב גם במשלוחי המנות וגם על שולחן החג.